Recente artikels

"Alles wat Bruno Tobback over mij zegt is met de waarheid in strijd"

Persartikel

 
De Morgen OPNINIE - 07/06/2013
 
WAT VOORAFGING: Aan de vooravond van het congres van sp.a verdedigt Bruno Tobback in een interview het gewijzigde partijstandpunt over diversiteit en de hoofddoek. Daarin moet met name Etienne Vermeersch het ontgelden, eminent verdediger van het hoofddoekenverbod.

Gesluierde beginselen - "Opheffen hoofddoekenverbod strijdig met ware socialisme"

Artikel

Dat de SP.A in haar nieuwe beginselverklaring het hoofddoekenverbod begraaft, gaat er bij Etienne Vermeersch niet in. En al zeker niet dat die ommezwaai alleen ondersteund wordt met holle slogans.

De mythen van de bijbel

Artikel

Zelfs iemand die de mogelijkheid van wonderen zou aanvaarden, stuit op zoveel anomalieën dat het gezond verstand erbij tilt slaat.

De maagdelijke ontvangenis, de sterre die stille bleef staan, de drie wijzen met hun wierook, goud en mirre. In zijn laatste boek betoogt paus Benedictus XVI dat de kerstverhalen 'werkelijke geschiedenis' zijn. Dat is niet langer houdbaar, zegt Etienne Vermeersch.

De oorlog op Wikipedia: bericht uit de loopgraven

Persartikel

 De papieren Encyclopaedia Britannica is voorgoed begraven, stond recent in de krant. In begeleidende commentaren ging het over ‘de dood van de encyclopedist’. Wie dat wil weglachen, heeft een voor de hand liggend argument: we zijn allemáál encyclopedisten geworden. En dan wordt verwezen naar het immense succes van de gratis online-encyclopedie Wikipedia, die om ons aller medewerking verzoekt. Maar of dat ook een zegen voor de mensheid is? (uit HUMO 27-03-2012)

Etienne Vermeersch: 'Volstrekt immoreel zoveel kinderen te mogen hebben als je wil'

Persartikel

Professor Etienne Vermeersch noemt het volstrekt immoreel dat mensen zoveel kinderen mogen hebben als ze willen. Drie vragen over geboortebeperking.

Etienne Vermeersch: “keppeltje slachtoffer van islamitische hoofddoek”

Persartikel

Ethicus en filosoof, professor Etienne Vermeersch, haalde de voorbije dagen verschillende media met zijn opvallend opiniestuk om de boerka bij wet te verbieden. Wij vroegen hem hoe hij staat tegenover het keppeltje. Vermeersch liet weten dat hij het volkomen eens was met het standpunt van hoofdredacteur Michael Freilich, die eerder in een opgemerkt opiniestuk stelde dat de keppel en hoofddoek niet vanuit dezelfde optiek mogen benaderd worden.

Etienne Vermeersch over Hulsens (korte versie)

Artikel

Reactie door Etienne Vermeersch naar aanleiding van het artikel van Eric Hulsens op De Wereld Morgen 'Etienne Vermeersch of de geleerde onwetendheid'. Er bestaat ook een langere versie van deze reactie.

(In volgende tekst is Hulsens afgekort als H.)

Etienne Vermeersch over Hulsens

Artikel

Reactie door Etienne Vermeersch naar aanleiding van het artikel van Eric Hulsens op De Wereld Morgen 'Etienne Vermeersch of de geleerde onwetendheid'.

De reactie van Etienne Vermeersch is geplaatst tussen de oorspronkelijke tekst en telkens voorafgegaan door E.V.:

Etienne Vermeersch in De Morgen: 'Als symbool is de boerka erger dan de swastika'

Artikel

Etienne Vermeersch in debat met hoofdredacteur Wouter Verschelden

De Morgen - 2 juni 2012

INLEIDING 'We hebben jaren gevochten voor een seculiere maatschappij. En nu komt een expansieve islam ons bedreigen.' Etienne Vermeersch (78) is in gevechtsmodus. De streep haar schuin gekamd, zijn bureau - in de waanzinnige chaos van zijn werkplek - overladen met extracten uit de Koran. Klaar om de intellectuele pantserdivisie uit te rollen over al wie tegen een boerkaverbod is. 'We moeten de radicalisering stuiten.'

 

02/06/2012 18u40 Reactie van Etienne Vermeersch op de internetdiscussies  naar aanleiding van dit artikel

Boerkaverbod in naam van de menselijke waardigheid

Artikel

Volgens Wouter Verschelden is het boerkaverbod een domme beslissing geweest. Dirk Verhofstadt en Etienne Vermeersch gaan in de verdediging. Verhofstadt is doctor in de moraalwetenschappen, Vermeersch is filosoof. Vorig jaar verscheen hun boek 'Dirk Verhofstadt in gesprek met Etienne Vermeersch. Een zoektocht naar waarheid'.